Vítejte, můžete se přihlásit nebo zaregistrovat.
Váš nákupní košík je prázdný!
To se mi líbí
Garden of Life

Recepty

spoustu receptů zde:


Mandlové mléko:
     Mandle namočíme přes noc a nebo nejlépe na 24 hod do vody. Zpravidla používám množství i čajového hrnku mandlí. Vodu 1 a 2x měníme. Poté vizuélně uvidíte, že zvětší svůj objem. Nejlépe je mandle zbavit slupek, to děláme tak, že na velmi krátkou dobu cca 7 s. zalijeme horkou vodou a ihned pak studenou, to proto, aby se neprohřály mandle v celém průřezu. Pokud by nešla slupka sundat, tak ještě 1x opakujeme. Následně rozmixujeme v mixéru za přidání vody např 0,5 l, podle toho jakou konzistenci máme rádi. Mléko pak scedíme, např. přes obyčejné čajové sítko za pomocí míchání. Rozdrcené mandle uschováme, protože je to dobrá výchozí surovina na vynikající RAW cukroví.
 
Např. tohle se dá rychle vyrobit ze zbytku rozdrcených mandlí: (fantazii se meze nekladou)
      V plátýnku vytlačíme ještě zbytky vody z mandlí. Připravíme si namočené rozinky a datle, ty rozmixujeme, pak dáme trochu pomerančové šťávy, slunečnicová, konopná, sezamová a zlatý len semínka, karobový prášek, kakao RAW, pokud to máme moc vlhké, můžeme přidat nastrouhané amarantové piškoty, pro ztužení konzistence přidáme kokosový olej a palmový olej 1-2 čajové lžičky (tohle se prodává jako polotovar na ztužení). Nezapomeňte přidat nastrouhanou kůru z citronu (samozřejmě chemicky neošetřenou). Vše důkladně zamícháme a uděláme např. kuličky, které obalíme v kokosu či máku, nebo roztopíme trochu např. 70%  čokolády  pro ty, kdo neodolají a mohou si kapkou polít. No zkrátka fantazie, třeba k tomu mandlovému mléku, většinou je vypito dříve, než je doděláno tohle :-)) 
 


Kaše (snídaně či svačina)
      Uvaříme si pohanku (nejlépe celou, ne drcenou) a třeba i jáhly (proso) výhoda je, že je to velmi rychlé a stačí pak jen dát na chvíli cca 15 min pod peřinu dojít. Následně do toho přidáme rozinky, nakrájíme 2-3 datle, kokos, sezamové, lněné, konopné semínko (nebo další jako lupínky mandlí, chia semínka atd..).Pak přidáme kakaový prášek, nastrouháme nějaké ovoce velmi chutné je jablko, tak 1/2, nebo celé a lehce můžeme polít troškou medu. Kdo má chuť přidá si 1polévkovou lžíci zakysa smetany a pokape citronem a nakonec lehce posype karobovým práškem a chuťovka je hotova.
   
  Ještě rychlejší varianta je, pokud jako základní surovinu zvolíme pohankové, jáhlové, kukuřičné nebo rýžové vločky. Tady stačí jen namíchat v poměru, který vám chutná zalít vodou a přidat výše zmíněné ingredience, některé před přidáním vody, jiné až potom.
 
 
 

Konopné Mléko
     Vhodné je používat konopné semínko neloupané z několika důvodů. 1. při naklíčení aktivuje semínko svoje živiny a vznikají klíčením nové zdraví prospěšné látky v klíčku. 2. Je to samozřejmě cena vstupní suroviny.  Ovšem klidně lze použít i semínko loupané. Naklíčení provádíme třeba v zavařovací sklenici vhodného obsahu např. 0,7, kterou naplníme tak z 1/3 a horní část sklenice nasadíme (gázu), či jinou síťovinu, tak abychom mohli pohodlně slít vodu. Nejprve necháme semínka přes noc tak 6-8 hod ponořené ve vodě, tu pak ráno slijeme a už jen 2x za den proplachujeme. Vždy necháme důkladně odtéct vodu cca 20 minut a následně necháme stát v polostínu. Naklíčené by měli být semínka cca za 2 dny max. 3 dny. Pokud necháte klíčky příliš velké, tak pak už je to vhodné do salátů. Dále jen rozmixujeme a přidáme vody podle toho, jakou máme rádi hustotu. Následně scedíme přes čajové sítko (mícháme lžící, aby to protékalo) a už můžeme přidat ovoce a případně ještě promixovat. Ovšem velmi dobré je to i jen tak čisté. Lahodné a plné spousty vitamínů a minerálů.

Mandlovo - konopné slunečnicovo - sezamové mléko
     Základ mandlového mléka je popsán výše. Pokud chceme rychle vylepšit a nebo zpestřit mléko, tak použijeme loupané konopné semínko, které při mixování přidáme obvykle tak 4 polévkové lžíce na 1 šálek mandlí, dále lžičku slunečnicových a sezamových semínek a také 5 kakaových bobů. Jeto fakt asi nejlepší mléko :-) Co je na tom super, že potom mám zůstane surovina ze které si pak připravíme zdravý dezert na večer během 5 minut.
 
Třeba přidáme: rozinky, kokos mletý, slunečnicové semínko, sezam, trošku medu, vše dáme do misky a ozdobíme ovocem např. pomeranč a posypeme karobem a dáme kakaový bob a je hotovo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zelenina - večeře
     Základ tvoří zelenina pokud možno co nejpestřejší. Salát, papriky, cuketa, mrkev, rajče,klíčky čočky, nať perrželí, klíčky písklavice, posypat semínkem sezam - konopí. Jako pomazánka na chlebu je sýr lučina, hořčičná pomazáka a zeleninová pomazánka Ajvar (prodávají v kauflandu).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zálivka na salát s Schizandrou:

Použijeme: med 1čl., jablečný ocet, trošku zázvoru, kurkumy, špetku Schizandry, sůl, konopný olej, a někdy malý stroužek česneku.

Množství si přidávejte podle chuti, s tím už si poradíte.


Rychlý salát s avokádem:

Základ tvoří salát insalatina ( nejčastěji mají v Lidlu ve vaničce) jsou to velmi jemné lístky. Přidáme sušená naložené rajčata, nakrájíme trs petrželové nati, přidáme 1/4 avokáda které nakrájíme na malé kostičky. Přifáme olivový olej, špetku soli, citronovou šťávu, trošku medu a sojové indonéské omáčky. Zamícháme a je to hotovo. Předem je dobré mít připraveny sušené placky ze semínek (len, konopí,ostropestřec,sezam, česnek, tymián, sůl, slunečnice) vše semeleme v mlýnku na mák a je hotovo. Sušit lze v sušičce a nebo v omezeném množství na topení.


Královský salát:

Výchozí surovinou je v poměru 50:50 rucola a kadeřavá petržel. Petržel použijeme jen horní část bez silných stonků a větviček. Pro dvě osoby tak 3-4 velké hrsti okrájené petrželové nati a stejně tak rucoly. Poté přidáme nakládané olivy cca 10-15ks, 2 střední okurky, nakládaná sušená rajčata 4ks, vše najemno nakrájíme. Použijeme 1PL oliv láku a 4 PL okurkového láku, 2 PL konopného oleje, 1ČL citronové šťávy s troškou medu 1/3 ČL. Nakrájíme na kostičky trošku hermelínu. Následně si vytvoříme směs, kterou posypeme salát.

2-3 paličky z řapíkatého celeru a 2 žampiony nakrájíme na pánev a přidáme olivový olej, celý kmín špetku soli, trošku koření Brusketa, 2 stroužky česneku nakrájeného na kostičky spolu s kvalitní sušenou šunkou, max 1-2 tenké plátky (Schwarzwaldskou). Závěrem vše opatrně dochutíme  ¼ ČL medu, ½ ČL jablečného octa a vše restujeme. Nakonec přádáme 3-4 PL  tomatové pasty a necháme dojít. Tuto směs pak přidáme na salát a jíme samotné s bagetou nebo s chlebem.


Zdravá svačinka, aneb tzv. zdravý krtkův dort za 2 minuty :-):

3 střední jablka vykrájet a dát do mixeru (nejlépe takový ten a pomazánky se 2 tenkými noži), konopné semínko 1-2 pl., mletý mák 1-2pl., protein Bledn vanikla 2čl., 1/2 banánu, strouhaný kokos 2-3pl., raw kakao 1čl., mletou skořici,  citron šťáva 1čl., rozmixujeme, ale ne na kaši, jen tak aby zůstaly hrudky jablka, závěrem tam přidáme rozinky a ještě to lehce rozmixneme, tak aby se velmi trošku rozinky posekaly. Vše dáme do misky uhladíme do kopečku. Nahoru nastrouháme nejlépe 100% čokoládu a dáme malou čepičku ze zakysané smetany a je hotovo. Fotku už jsem bohuže nestihl, protože to bylo snězené dříve, než bych to vyfotil :-) tak třeba příště s trochou chia ...

V této kategorii nejsou žádné produkty.
TOPlist