Vítejte, můžete se přihlásit nebo zaregistrovat.
Váš nákupní košík je prázdný!

Špenát

ŠPENÁT

Původ: Evropa a Asie

Kultivování: přibližně v roce 700 n. l.

Hlavní přínosy: obsahuje vysoké množství vitamínů B, fytonutrienty a vápník.

Odkud pochází špenát?

Za původní místo pěstování špenátu se považuje Persie, z níž se rychle rozšířil do Číny a zbytku Asie. I když je velmi obtížné pěstovat špenát v horkém klimatu, arabští zemědělci byli schopni pěstovat rostliny v oblasti Středozemního moře již kolem 8. století, za pomoci pokročilých zavlažovacích systémů. Kvůli vlivu arabštiny se špenát stal důležitou plodinou ve Španělsku, zatímco ve zbytku Evropy jeho popularita nabývala až kolem 14. století.

Výhody špenátu:

Tato zdravá zelenina je plná vitamínů, antioxidantů, fytonutrientů a minerálů. Je skvělým zdrojem vitamínů A, B2, C a K, hořčíku, manganu, kyseliny listové, železa, vápníku a draslíku. Rovněž obsahuje vysoké množství vlákniny a dohromady poskytuje následující výhody:

  • Pomáhá při přirozené detoxikaci těla.
  • Posiluje zdraví buněk a regeneraci svalů.
  • Podporuje imunitní systém.
TOPlist